Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

New Year's Resolutions - More Books!

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις γιορτές παρέα με αγαπημένα πρόσωπα σε ζεστά σπίτια και να ξεκουραστήκατε όσο θέλατε.
Υπάρχει μια πολύ ενοχλητική συνήθεια κάθε πρωτοχρονιά να βάζουμε κάποιους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε γιατί πάντα η αλλαγή του χρόνου θεωρείται σαν ένα σημείο αναφοράς. Μετά από ένα μήνα περίπου πάω στοίχημα ότι όλοι έχουμε ξεχάσει τους πιο πολλούς από αυτούς τους στόχους. Γι'αυτό κι εγώ έχω σταματήσει να το κάνω αυτό την πρωτοχρονιά και φροντίζω να βάζω μικρούς στόχους όλο το χρόνο για να μην απογοητεύομαι εύκολα.
Hello and happy new year everyone!
I hope you had a lovely holiday with your loved ones in cosy homes and managed to relax.
There is a very annoying habit each new year's day to make a list of resolutions we wish to achieve because a new year is always considered a turning point. After a month or so I bet all of us have totally forgotten most of these resolutions. For this reason I have stopped doing this on new year's and try to achieve smaller goals throughout the whole year so that I don't get disillusioned easily.
Στη σημερινή ανάρτηση θα σας μιλήσω λοιπόν για μια πολύ μεγάλη μου αγάπη, που την είχα παραμελήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και είχα ξεχάσει πόσο μεγάλη δύναμη έχει. Εννοώ φυσικά το διάβασμα, όχι για εξετάσεις και σχολές, αλλά βιβλία λογοτεχνικά. Από πολύ μικρή μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και αργότερα ανακάλυψα ότι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου είναι να γράφω. Να γράφω για οτιδήποτε μου αρέσει και με εκφράζει γιατί για μένα αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος για να διοχετεύσω την ενέργεια και την αγάπη μου σε αυτό που κάνω.
So in today's post I will talk about a great love of mine, which I had neglected these last years and had forgotten what a great power it holds. Of course I mean reading, not for exams and schools, but books of literature. I used to love reading books since I was little and I later found out what I always wanted to do was to write. Write about anything I enjoy and suits me and for me this is the best way to put all my energy and love in anything I do.

Θα σας δείξω κάποια βιβλία που έχω διαβάσει κατά καιρούς και φυσικά τα προτείνω σε όλους αν δεν έχετε ήδη διαβάσει.
I will show you some books I have read through time and of course I recommend them to everyone that hasn't already read them.


  1. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου - Άλκη Ζέη 
Περιγραφή: 27 Οκτωβρίου 1940: Θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω...έγινε πόλεμος, δεν ακούς τις σειρήνες?" Ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες και δυσκολίες, στην Αθήνα της κατοχής, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής της από τους Γερμανούς. Ιδανικό για τους μικρότερους αλλά και για όσους θέλουν να νιώσουν ξανά παιδιά έστω και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

2.  Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Νίκος Καζαντζάκης
Περιγραφή: Στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, υπάρχει το έθιμο να γίνεται η αναπαράσταση των Παθών κάθε επτά χρόνια. Ο παπα-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: το Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός, τον Ιωάννη ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα, τον Ιούδα ο Παναγιώταρος, τη Μαγδαληνή η χήρα Κατερίνα. Μαζί με το "Καπετάν Μιχάλης" μακράν το καλύτερο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

3.  Η αγάπη άργησε μια μέρα - Λιλή Ζωγράφου
Περιγραφή: "Από τα 23 βιβλία μου είναι εκείνο που με πόνεσε περισσότερο. Θα το έλεγα ερωτικό αν δεν κυριαρχούσε σε αυτό η απάνθρωπη σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειας. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι καθωσπρέπει γυναίκες που σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση. Λιλή Ζωγράφου" Ερωτική (και όχι μόνο) ιστορία χωρίς καλό τέλος, πολύ αληθινή και συγκλονιστική από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

4.  Επιστροφή από τη Λήθη - Λεωνίδας Χατζηνικολάου
Περιγραφή: Στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στην έρημο του Σινά, ο πατήρ Γρηγόριος ζει μονάχα για το Θεό και τη Γνώση. Απροσδόκητα η ζωή του παίρνει δραματική τροπή, όταν ανακαλύπτει τυχαία σε μια μυστική κρύπτη ένα παλιό βυζαντινό χειρόγραφο, που ίσως δεν θα'πρεπε ποτέ να δει το φως της ημέρας...Ετοιμαστείτε για πολύ αγωνία, περιπέτεια, προδοσίες και ανατροπές σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τα καλύτερα στο είδος του.

5.  Της Νεκρής Πριγκίπισσας - Κενιζέ Μουράτ
Θα μπορούσε να είναι παραμύθι, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία. "Είναι η ιστορία της μητέρας μου, της πριγκίπισσας Σέλμα, που γεννήθηκε σ'ένα παλάτι της Ισταμπούλ", γράφει η συγγραφέας. Μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψει μέσα από τις αφηγήσεις της η συγγραφέας, τη ζωή και τον τρόπο σκέψης της πριγκίπισσας, μέσα από πηγές ιστορικές.

6.  Το Λουλούδι της Ερήμου - Γουόρις Ντίρι
Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι, μιας γενναίας και ανεξάρτητης γυναίκας που το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, όταν ήταν μόλις 13 χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι. Συγκινητικό και ταυτόχρονα σοκαριστικό για την πραγματικότητα που βιώνουν ακόμα οι γυναίκες στη Σομαλία.

7.  Το Σπίτι των Πνευμάτων - Ιζαμπέλ Αλιέντε
Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η Χιλή, και μια πολυπρόσωπη δυναστεία που σε κάθε μέλος της αναφέρεται διαδοχικά αυτό το χρονικό. Ο Εστέμπαν Τρουέμπα, που ξεκίνησε από το μηδέν κι έγινε ζάμπλουτος γαιοκτήμονας και δυναμικός γερουσιαστής, οικογενειακός δυνάστης, που οι τρομεροί θυμοί του συντάραζαν όλους γύρω του. Τα νόμιμα και εξώγαμα παιδιά του Εστέμπαν και οι απόγονοί τους, η δίνη της εξέγερσης και των παράνομων παθών, ο τρόμος και η φρίκη του πολέμου μιας χώρας που μάχεται τον εαυτό της.

8.  Ποτέ χωρίς την κόρη μου - Μπέτι Μαχμουντί
Τον Αύγουστο του 1984, η Μπέτι Μαχμουντί, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψε με τον άντρα και την κόρη της στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φανατικού σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρίσκεται στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπόρων. Αυτό το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πέτυχε το ακατόρθωτο, μια Οδύσσεια που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα.

Αυτά λοιπόν είχα να σας προτείνω. Ανυπομονώ να μου πείτε αν έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά!
Φιλιά
So these are my recommendations. I look forward to hearing if you've read any of these!
Take care
Menia

10 σχόλια:

  1. polu wraio post as always!!!exw diavasei ola ta vivlia pou parousiases ektos to epistrofi stin lithi kai tis nekris prigkipisas.Einai ola uperoxa tha sumfwnisw mazi sou apoluta kai sas ta proteinw anepifilakta!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ!!! Έχω πολλά ακόμα βιβλία που ήθελα να δείξω αλλά θα πάνε σε επόμενη ανάρτηση...Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία βιβλία! Έχω διαβάσει αρκετά από αυτά! Σήμερα θα ξεκινήσω το 'Πενήντα αποχρώσεις του γκρι'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια ... το 8 είναι το αγαπημένο μου το είχα διαβάσει μικρή σε μια ημέρα , είχα πορωθει. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ! Είναι υπέροχο πραγματικά και συγκλονιστικό που είναι αληθινή ιστορία!

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Μένια,

    θα κάνω και εγώ τα σχόλιά μου για τα βιβλία που παρουσίασες.

    8. Ποτέ χωρίς την κόρη μου ->πέρασε ευχάριστα η ώρα μου, με σόκαραν οι παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας, αλλά δε μπορώ να πω ότι είναι ένα βιβλίο που θα μου μείνει αξέχαστο.Η υπόθεση έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη αλλά......ατυχώς!!

    6. Το Λουλούδι της Ερήμου - Γουόρις Ντίρι->δεν το έχω διαβάσει. Έχω δει την ταινία (μεγάαααλη αποτυχία και πάλι).Παρόλα αυτά όμως στο τέλος η ταινία είχε την ομιλία της ίδιας της Ντίρι στον ΟΗΕ.ΑΥΤΟ ήταν κάτι που μου έμεινε αξέχαστο και τώρα που το σκέφτομαι θα ψάξω και για το βιβλίο.

    3. Η αγάπη άργησε μια μέρα - Λιλή Ζωγράφου->είναι μέσα στη λίστα των ΤΟ DO για το 2013....και πολύ άργησα!

    2. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Νίκος Καζαντζάκης ->το πρώτο βαρύ βιβλίο που διάβασα στα 10 μου! ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ! Δεν έχω δει την ταινία που είχε βγει στη μεγάλη οθόνη γύρω στο '87-'89. Θυμάμαι όμως τις μεγάλες κυρίες τύπου ΛΟΥΚΑ που είχαν κάνει άνω κάτω την αίθουσα στην οποία προβαλόταν η ταινία, πριν ακόμα αυτή ολοκληρωθεί!
    Όμοια είναι η γνώμη μου και για τα λοιπά βιβλία του Καζαντζάκη. Θεωρώ ότι είναι από τους συγγραφείς των οποίων τα βιβλία ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο :) Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα για τον Καζαντζάκη είναι καταπληκτικός από κάθε άποψη και χαίρομαι που τον ανακάλυψα από μικρή ηλικία. Φιλάκια :)

      Διαγραφή
  5. Έχω διαβασει τον Περίπατο,το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και το Λουλούδι της Ερήμου.Το πρώτο από τα αγαπημένα μου βιβλία,αν και το διάβασα πρώτη φορά μικρή συνεχίζω να το διαβάζω ακόμη και σήμερα!Αφού σου άρεσε αυτό,σου προτείνω "Το πέτρινο σπίτι" από Ηρώ Παπαμόσχου,κι αυτό "παιδικό" αλλά φανταστικό!Για τον Καζαντζάκη τι να πεις..Συγκλονιστικό βιβλίο,από τα καλύτερα που έχω διαβάσει στη ζωή μου!Το τρίτο μου άρεσε,πολύ σκληρό,αλλά ανοίγει τα μάτια σχετικά με τέτοιου είδους παραδόσεις και βασανιστήρια που υφίστανται οι γυναίκες στο όνομα αυτών.
    http://ohmymirrormirror.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ θα το διαβάσω σίγουρα το Πέτρινο Σπίτι δεν το είχα ακούσει πιο πρίν! xx

      Διαγραφή